Cara Mengatasi Senggugut Teruk Sewaktu Datang Bulan

cara mengatasi senggugut

Tahukah anda cara  mengatasi senggugut?  Senggugut ketika datang bulan memang menyiksakan.  Sakitnya bukan biasa-biasa, boleh berguling-guling kita dibuatnya.

 

Hanya mereka yang mengalami senggugut yang teruk sahaja faham bagaimanakah rasanya. Gejala senggugut yang teruk boleh mengakibatkan mabuk, cirit-birit, kepala pening dan sakit erta muntah-muntah. Seperti tidak masuk akal bukan? Tetapi itulah kesan nya.

Senggugut memang sering dialami oleh wanita . Satu kajian yang bibuat melibatkan 1000 anakgadis yang berumur 16 hingga 18 tahun mendapati 21%  daripada gadis-gadis tersebut mengalaminya dan 26% daripadanya tidak dapat hadir ke sekolah atau pengajian  mereka  akibat mengalami  situasi tersebut.

Apa yang boleh dibuat untuk mengurangkan senggugut?

CARA MENGATASI  SENGGUGUT

 • Elakkan makanan-makanan ini, aiskrim, coklat, kafein , makanan bergoreng dan berlemak tinggi. Makanan-makanan ini akan menjadikan perut kembung dan kejang. Ambil makanan yang tinggi kalsium seperti kekacang. susu untuk mengurangkan kekejangan dibahagian perut.
 • Kawal pengambilan lemak dan garam berlebihan kerana makanan ini akan membuatkan pengumpulan air  berlebihan didalam badan.

senggugut teruk

 • Antara cara mengatasi senggugut dengan berkesan adalah dengan mengamalkan rutin senaman yang konsisten. Senaman akan membantu mengurangkan kesakitan akibat senggugut.  Satu kajian telah dibuat dan mendapati senaman akan membuatkan tubuh badan kita mengeluarkan sejenis  baham kimia yang menyerupai morfin yang dinamakan endorphin. Endoephin bertindak dengan melegakan  kesakitan dan tekanan emosi  yang diakibatkan oleh senggugut.
 • Banyakkan pengambilan makanan yang berserat tinggi seperti sayur-sayuran dan buah-buahan,
 • Amalkan pengambilan vitamin-vitamin tertentu
 1. -Vitamin A dan  Vitamin C untuk mengelakkan kulit  berjerawat dan kulit allergi
 2. Vitamin B untuk menenangkan emosi dan stress
 3. Vitamin E untuk mengurangkan kesakitan pada payudara sepanjang tempoh menstruasi
 4. Kalsim dan magnesium untuk mengelakkan pengecutan keterlaluan pada rahim yang mengakibatkan senggugut teruk

 

CARA MENGATASI  SENGGUGUT DENGAN MENGGUNAKAN PRODUK SHAKLEE DAPAT MENGHILANGKAN SENGGUGUT DENGAN CEPAT.

Anda sangat disarankan untuk pengambil supplemen untuk menghilangkan senggugut dengan cepat.

b-complex

B Complex– B complex berfungsi sebagai penenang semulajadi yang membantu menenangkan emosi dan stress semasa tempoh menstruasi

gla-complex

GLA COMPLEX– Gla Complex ialah asid gammalinelonik yang digunakan secara tradisional untuk mengurangkan  kesakitan akibat senggugut, mengurangkan sakit kepala, mengatur kitaran haid yang tidak teratur.

 

esp-soy-protein

ESP-Protein berasaskan tumbuhan berkualiti tinggi dengan kandungan 14gram protein soya dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan ini amat baik untuk kesihatan rahim.Membantu mengekalkan otot, memperbaiki tisu dan fungsi enzim dan hormon yang teratur.

 

oste-matrix

Ostematrix-padat dengan nutrien termasuk kalsium, vitamin D, magnesium dan pelbagai khasiat lain  untuk  membantu mengurangkan senggugut.Ostematrix mengandungi

 • 1,000mg elemental kalsium
 • 400mg magnesium
 • 400IU vitamin D untuk menggalakkan penyerapan kalsium

 

vita-c-plus

Vitamin C ialah nutrisi yang diperlukan untuk pelbagai fungsi termasuk ketahanan imun, integriti sel, kesihatan gigi, gusi, tulang dan fungsi tubuh secara amnya. Vitamin C akan membantu mengurangkan jerawat dan akne pada wajah yang sering keluar dengan banyak semasa tempoh mestruasi.

 

TESTIMONIAL SUPPLEMEN SHAKLEE

testimoni-gla-senggugut testimoni-gla-senggugut2

ORDER DAN BAYAR GUNA KREDIT KAD ANDA SEKARANG DENGAN KLIK BUTANG INI

order-button

TEMPAH VITAMIN ANDA  DI SINI ==>> www.wasap.my/60196154956

Untuk tempahan vitamin anda dan konsultasi:

HUBUNGI Pn. Ani 019-6154956

 

 

 

Sharing is caring!

One thought on “Cara Mengatasi Senggugut Teruk Sewaktu Datang Bulan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *