JAYAKAN PENYUSUAN BAYI MAMA

penyusuan bayi

     Saya pasti ramai  ibu yang mahu menjayakan penyusuan bayi mereka. Jika ibu berasa stress dan keletihan melampau,  pada masa yang sama menyusukan baby tersayang dan bertungkus lumus menyiapkan urusan kerja dan rumah tangga, ibu harus menimbangkan pengambilan supplemen supaya dapat membantu memenuhi lohong-lohong zat dan mengurangkan keletihan melampau.

Vitamin yang di cadangkan untuk penyusuan bayi  ini bukan semata-mata bertujuan untuk menambah stok susu ibu, malahan ianya bertindak seperti serampang 2 mata, menyihatkan tubuh badan ibu agar ibu dapat mengekalkan stamina untuk menjalani aktiviti harian, apabila ibu sihat dan cergas, masalah stress akan berkurang, dan Insya Allah, ibu akan sentiasa bersemangat untuk menyimpan stok EBM untuk si manjatersayang. Bukan setakat 1-2 botol, malah sehingga penuh freezer  ibu dengan stok EBM!

 TONTON VIDEO INI BAGAIMANA IBU DENGAN BAYI PRAMATANG MENJAYAKAN PENYUSUAN UNTUK ANAK BELIAU

Berikut adalah vitamin untuk ibu menyusu yang di syorkan serta kepentingan setiap vitamin tersebut.

 VITAMIN UNTUK PENYUSUAN BAYI

♥ Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi :

Multivitamin ini sangat diperlukan untuk memastikan tubuh menerima semua zat dan vitamin yang penting.


♥ B complex :

B Complex Shaklee lengkap dengan 8 kumpulan B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.

♥ Vitamin C :

Vitamin C sebagai antioksidan selain dapat memperbaiki sel tubuh yang rosak akibat radikal bebas. Vitamin C diperlukan untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Keupayaan daya tahan tubuh kita akan menurun jika kita aktif beraktiviti tanpa disertai pola makan yang sihat dan teratur. Daya tahan tubuh yang terganggu juga diakibatkan oleh serangan radikal bebas yang datang dalam bentuk pencemaran udara dari asap kenderaan bermotor dan asap rokok.

♥ Alfalfa :

Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSUIBU.

** Untuk hasil lebih optimum, anda boleh memilih untuk menambah Ostematrix dan/atau ESP (Energizing Soy Protein)


♥ OsteMatrix (Shaklee Cal-Mag):

Dalam susuibu, antara kompisisi vitamin yang tinggi ialah kalsium. Kalsium penting untuk penghasilan darah, tulang,dan gigi dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium sangat penting kerana kita kehilangan kalsium setiap hari dan pengambilan sumber kalsium tidak boleh dipandang ringan. Ada segelitir ibu yang apabila datang haid susunya akan merundum disebabkan kekurangan kalsium di dalam darah.Berikut adalah kelebihan Kalsium Shaklee :

– Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal.

– Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf.

– Menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah keradang dan kemurungan.


♥ Energizing Soy Protein (ESP):

Kompisisi vitamin utama dalam susu ibu ialah protien. Protien adalah makanan sel.Protien berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu.Ia juga mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protien.Protien sangat sensitif dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. Jadi apabila kita memasak sumber protien seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protien yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri. Pengambilan ESP adalah alternatif terbaik untuk memenuhi keperluan protien dalam badan.BONUS! Kulit cantik, parut-parut hilang, kulit cerah berseri, 🙂

Sharing is caring!

2 thoughts on “JAYAKAN PENYUSUAN BAYI MAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *